25.03.2013 г.

Lost Generation?Данните, числата и статистиките за нивото на младежка безработица у нас, в Европа и по света са смущаващи, това е факт, но една прогноза, която далеч не е фикция трябва да бъде споделена: „Новата иконимика ще плаща за умението да се борави със символи, образи, абстракции, за способността да се говори и изразява логично".  – казва футуристът Алвин Тофлър. „Тя ще предостявя все повече властнически ресурси на хора с динамично поведение, способни да работят за повече от един началник и дори същевременно да играят ролята на началник. Тя ще се заплаща добре на хора любознателни, стремящи се да разбират същността на събитията и най-важното – да им влияят. На хора, които не губят самообладание сред безредието и пред неизвестността. Които, дори и да нямат опита на големия специалист, умеят да пренасят идеи от една област в друга. Тя ще възнаграждава богато индивидуалността и инициативността”.  
Не знаех, че младежите от 80-та до 87-ма ги наричат "загубено поколение", защото попадаме в един така да се каже икономически вакуум (горките ние - няма работа, няма реализация). Представете си - седем години "изрязани" от паметта държавна и световна. Загубените човечета...

Оттук е визията: http://www.legalcheek.com
Всеки един от нас има силата да промени личната си посока на развитие, в страната, в която е роден и живее. Всичко зависи от настройката и увереността (която всички носим по рождение). Двигател на промените е нашето желание за това. Силата на духа, очарованието на младостта, копнежите за по-добър живот – сега това е в ръцете ни и то не е малко. Опитът? Вярно е, че повечето от работодателите търсят хора с опит, но много от тях биха загубили ума и дума пред кандидатурата на млад, уверен в себе си човек, който е устремен към реализация и показва, че може. Липсата на опит свършва в момента, в който решим да подходим по различен начин към себе си и предложението за работа. 

Развивайте себе си, всеки ден. Бъдете уважавани, бъдете извор на идеи, които променят вас, България, света. Търсете правата си. Изисквайте! Бъдете креативни, не се въздържайте от добрите идеи, които ви идват. Бъдете смели, рискувайте! Създайте средата, която искате, защото тя се прави от колективния ум и работа, но тях няма да ги има без всеки един от нас по отделно и отново - взети заедно!
 
За вдъхновение, ето и няколко интересни интервюта за работа случили се на родни работодатели и младежи, споделям ги:
Във фирмата на наш познат се открило работно място през 2010 г. Затекли CV-та по мейла, писани от млади, способни хора. Един ден на входната врата на офиса дошъл пакет адресиран до управителя. В пакета имало кутия с ръчно направени предмети от една кандидатка за работа (23 г.), нейният телефон и мейл за контакт. Кандидатката била още студент и нямала никакъв опит и трудови навици, но имала свой подход, увереност и забележете – смелост. Тя знаела как да представи таланта си на работодателя. В момента е старши специалист в тази фирма.
Друг кандидат за работа (26 г.) в една фондация през 2012 г. предпочел да изпрати лично презентация с описание на своите възможности, обадил се предварително, създал личен контакт с „лицето за контакт” посочено в сайта. Впечатлени от подхода го повикали веднага на интервю и му казали, че подобно нещо не се е случвало при тях.

Късмет на всички, на никой не е лесно, но е интересно. Само не падайте духом, ей!  
Нали? А така! 

ЕГН: 850607